De laatste wedstrijd van de najaarscompetitie. En wat voor een! Een heuse kampioenswedstrijd waarbij in ieder geval een Leidse ploeg promoveert naar de eerste klasse. Maar wie wordt dat?

Op “papier” hebben wij als lijstaanvoerder de beste positie met 8 uit 5, maar de praktijk is toch wel even anders. In de voorbije 10 maanden hebben we drie keer van de stadgenoot verloren, tweemaal in de zaal en 1 maal op ons eigen veld met een uitslag die opzien baarde: 12-20. Dus…. KZ is gewoon favoriet zaterdag op eigen veld.
Maar om kampioen te worden moet de ploeg van trainer/coach Ferry Janssen wel winnen, komt daarmee dan op gelijke hoogte met ons, maar het onderlinge resultaat (2x winst) geeft dan de doorslag. Het grote verschil uit het eerste duel speelt geen rol.

En wij? Ja wij hebben aan een punt genoeg om de titel veilig te stellen, maar spelen op een gelijkspel is onmogelijk, zeker in een duel met zoveel stress aan beide kanten. “De stemmig in de ploeg is goed”, zegt Niek. “Ik weet zeker dat ze meer strijd in de duels gaan leggen dan in de vorige confrontatie. Na die wedstrijd is KZ Danaïden dan ook zeker favoriet. Ze krijgen weinig goals tegen, dus zal het lastig worden om goals te maken, zeker met de te verwachten wind”, vervolgt Niek. “We hebben lekker getraind en de focus op ons zelf gelegd om de druk er wat vanaf te halen”.

Het belang voor beide verenigingen verschilt ook enorm. “Er is geen geouwehoer in de vereniging”, stelde JW vorige week vast na het treffen met Luno. Gezelligheid staat bij ons tegenwoordig voorop, niks moet dus. We (zeker het eerste) willen natuurlijk wel presteren als het kan, zoals gebleken is de afgelopen jaren.
Bij een grotere vereniging, zoals KZ Danaïden, is de keuzemogelijkheid vele malen groter met de druk om te presteren als consequentie. Dat kan dus zaterdag ook een rol gaan spelen.

In juli van dit jaar hebben we kunnen “oefenen” in een identieke situatie met Rapid als tegenstander. Die ervaring kan ons mogelijk nu van pas komen.

Voor het tweede geldt hetzelfde. Niet verliezen van de reserves van KZ Danaïden betekent behoud van het eersteklassenschap.


Het programma zaterdag:
14.00 uur KZ Danaïden 2 – Sporting Trigon 2
15.30 uur KZ Danaïden 1 – Sporting Trigon 1 scheidsrechter: John van Marle

Wim van Vliet